Tedarikçinin Marj ve Maliyet Yönetimi

Tedarikçi ilişkileri işletmelerin karar alma süreçlerinde kritik bir rol oynar. Tedarikçiler, işletmenizin maliyetlerini belirlerken ve fiyatlandırma stratejilerini oluştururken çeşitli faktörleri göz önünde bulundurur. Tedarikçilerin hangi marj ile hangi fiyatı vereceği konusunda müşterilerin talepleri önemli oranda etkilidir.

1. Taleplere Göre Şartlandırma:

Tedarikçiler, müşterinin talepleri ve işbirliği koşullarına göre çalışma şartlarını belirler. İşletmeler, tedarikçileriyle müzakere ederken, ürün veya hizmetlerin özelleştirilmesi, kalite standartları ve teslimat süreleri gibi faktörleri belirler. Bu, doğrudan maliyetleri ve marjları etkiler. Talep esnasında gerçekleşme ihtimali düşük olan veya frekansı öngörülemeyen kalemler toplam teklif içine dahil edilmek yerine ayrıca fiyatlandırılması istenebilir.

2. Marjların Oluşturulması:

Tedarikçiler, belirlenen şartlara göre kar marjlarını oluşturur. Marjlar, işletmenin beklentileri, rekabetçi piyasa koşulları ve işbirliği şartlarına bağlı olarak değişebilir. Daha yüksek marjlar, tedarikçinin riskleri veya talepleri karşılamak için daha fazla maliyeti ürün veya hizmet fiyatlarına yüklemesini gerektirebilir. Bu kapsamda;

  • Fiyat güncelleme koşulları hizmet veya ürünün maliyet kalemlerine uygun olmalıdır. Örneğin, maliyetlerin %40’ı personel maliyetlerinden etkileniyorsa fiyat güncelleme koşullarında %40 oranında asgari ücret dikkate alınmalıdır. Sadece tek bir kalem enflasyon olarak dikkate alınması, tedarikçilerin enflasyon ile fiili durum arasında muhtemel riskleri marjlarına eklemelerine neden olacaktır.
  • Belirsiz piyasa koşullarında fiyat güncelleme aralıkları daha sık tutulabilir. Zira güncelleme aralığı ne kadar uzun olursa öngörülemezlik o kadar artacak, bu da tedarikçilerin daha yüksek marj koymasına neden olacaktır. Aşağıdaki grafik tedarikçinizin uzun fiyat güncelleme periyodlarında marj davranışını göstermektedir. Vade uzadıkça pek çok nedenle marj artmaktadır. Zira tedarikçinin periyodun başında da sonunda da kazanma beklentisi söz konusudur.

Aşağıdaki grafik ise zaman içinde azalan tedarikçi marjını göstermektedir. Görüleceği üzere fiyat periyodu kısaldıkça tedarikçiler marjı düşük tutmaktadır.

3. Görünmez Maliyetler:

Tedarikçiler, maliyetleri açıkça belirtir ve bu maliyetler, ürün veya hizmet fiyatlarına yansır. Görünmez maliyetler, ürün veya hizmetin sağlanması sırasında doğrudan dikkate alınmayan, ancak işletme için önemli olan gizli maliyetlerdir. Tedarikçiler, bu tür maliyetleri hesaba katarak fiyatlandırma yaparlar. Bu nedenle görünmez maliyetler mümkün olduğunca ortaya çıkarılmalı ve tedarikçilere doğru iletilmelidir.

4. Risk Yönetimi ve Fiyatlara Ekleme:

Tedarikçiler, belirli riskleri değerlendirir ve bu risklerin gerçekleşme olasılığına göre maliyetleri fiyatlara ekleyebilir. Örneğin, belirli bir süre zarfında fiyat güncellemesi yapılması gerektiğinde, tedarikçi bu güncellemenin getireceği mali riski fiyatlandırmaya dahil edebilir. Bu, riskler gerçekleşmese bile müşterinin bu maliyeti ödemesi anlamına gelebilir.

Tedarikçilerin marjları ve maliyet yönetimi, işletmelerin uzun vadeli karlılık ve sürdürülebilirlik açısından önemlidir. İşbirliği şartları, riskler ve görünmez maliyetler konusunda net bir iletişim sürdürmek, hem işletme hem de tedarikçi için adil bir anlaşma oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle, tedarikçi ilişkilerini sıkı bir şekilde yönetmek ve fiyatlandırma stratejilerini dikkatli bir şekilde değerlendirmek önemlidir.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>