İcat>>Mucit
Kendisini pazarlamayı alışkanlık haline getiren insanlarla sohbet etmek zordur. Ast-üst, alakalı-alakasız kim var kim yok herkese kendisini pazarlama peşindedirler. Bana bunu niye anlatıyor dersiniz. Öyle bir anlatırlar ki, kendilerini sanırsın ki adam Kavimler Göçü sonrası dengesi kaçan Avrupa’yı hizaya getirmiş. Milad gibidir o adamların o pozisyona gelişleri. Kendinden önce yapılan her şey yanlış yapılmıştır. Öncekilerin hiç mi güzel icraatları olmamış dersiniz. Ona da açıklamaları vardır: Duran saatin günde iki defa doğru gösterdiği gibi bazen doğru düşünceler olmuştur ama ya eksik olmuştur ya da uygulanamamıştır, düşünce olarak kalmıştır. Her şey onunla düzelmiştir şirkette.
İnsan biraz beyefendi/hanımefendi olup kendinden öncekilere biraz saygılı olmalıdır. Saltanattan cumhuriyete geçmiş olsa bile. Benden önce şunlar yanlış yapılıyordu diye lafa başlamamalı. Olayları zamanın şartlarına göre değerlendirmeli.
İnsan kendisini (veya eserlerini değil ), eserler insanları göstermeli.
Ampulü kim icat etmişti, telefon kimin eseriydi denilmeli. Edison ne yapmıştı, Graham Bell neyi icat etmişti olmamalı sorular.
mucit
Mucitler dünya için birçok iş yapmıştır. Biz bu yapılan işlere icatlar diyoruz. İcatlar çevremizi komple sarmış durumdadır. icatlar tekbir amaca hizmet etmektedir. İnsanların yaptıkları işleri basitleştirmek. Bu nasıl bir basitlik olabilir diyorsanız bu basitlikler zamandan kazanç sağlayacak , yükü hafifletecek , gibi birçok eylemi yapabilmesi demektir. Bu gibi eylemlerin yapımında fizik,kimya yani bilim ilerler bilim günümüzde uzun yol almış gibi gözükse de öncelerde çok geriden gelmekteydi. Şöyle ki günümüz kimyacıların eski zamanlardaki karşıtları simyacılar bunlar uzun vadeli bilgi tüketimi değil ama kısa vadeli birçok işi kolaylaştırılması için çalışmışlardır bu çalışmalar altın yapmak gibi saçma sapan hayallere düştükleri an çöp olmuştur. Ve kimyagerler bunların yerlerini almıştır. Kimyacılar ne yaptı derseniz periyodik tablo gibi elementlerin tüm özellikleri ile dizilişini sağladılar. Kimyacılar bunlara hayatlarını adadılar ama tüm elementleri maalesef çözemediler. Günümüz teknolojisi ile yapılabilir mi bu işlemler akıllarda soru işaretleri bırakmakta.