Excel’de 3 formül – 2
EĞER(IF)
Kullanımı =EĞER(Koşul;Koşul Doğruysa;Koşul Yanlışsa) şeklindedir. Örnek olarak =EĞER(A1<B1;”A1 HÜCRESİNDEKİ DEĞER B1 HÜCRESİNDEKİ DEĞERDEN KÜÇÜKTÜR”;”A1 HÜCRESİNDEKİ DEĞER B1 HÜCRESİNDEKİ DEĞERDEN KÜÇÜK DEĞİLDİR”) yazarsanız yazdığınız A1 ve B1 hücresindeki değerlere göre formül yazdığınız hücredeki değer değişecektir. Bu noktada Excel’de formül veya sayı olmayan değerleri(metin diyebiliriz) tırnak içinde yazdığımız dikkatinizi çekmiştir.
EĞERHATA(IFERROR)
Yazılan bir formülün sonucu hata vermişse ( sıfıra bölünme hatası gibi) hangi değeri yazmak istediğinizi bu formülle belirtebilirsiniz. Eğer formülü direk kullanırsanız, göze hoş gelmeyen #YOK, #N/A gibi yazılar karşınıza çıkar. Kullanımı =EĞERHATA(Formül;Hata Mesajı) şeklindedir. Örnek olarak, A1:16 B1:0 C1:=IFERROR(A1/B1;0) yazarsanız sonuç 0 çıkacaktır. Eğer IFERROR formülünü kullanmadan =A1/B1 yazsaydınız sonuç #DIV/0! şeklinde yazacaktı. Bu formülü çoğunlukla hata veren düşeyara formülü ile birlikte kullanırsanız değerleri yapıştır dedikten sonra Ctrl+H ile #YOK mesajlarını değiştirme zahmetinden kurtulmuş olursunuz.
EĞERSAY (COUNTIF)
Belirlenen bir aralıktaki sitediğiniz kritere göre sayısal değerlerin sayısını veren bir formüldür. Sayı olmayanları saymadığı için her zaman sizin ihtiyacınızı gideremeyebilir. Kullanımı =EĞERSAY(Aralık;Kriter) şeklindedir. Örnek olarak, A1 ile C15 arasındaki 15’den küçük sayıların sayısını öğrenmek için =EĞERSAY(A1:C15;”<15″) yazabilirsiniz.