📊 Lojistikte Veri Analitiği ve Stratejik Karar Alma 📊

Hem bilim hem de sanata benzeyen yönetim süreçlerinde karar verme bir yöneticinin her gün sıklıkla yaptığı işlerden birisidir. Yönetim süreçleri bir yapboz problemini çözme sürecine benzetilir. Yapboz problemini çözerken amacımız her parçanın en doğru yerde olmasıdır. Bunu sağlamak için de renk, yazı, şekil vb. pek çok yönteme başvururuz. 

Bir işletmenin karşılaştığı tüm problemlere baktığınızda en karmaşık problemlerin ve buna bağlı kararların lojistik ve tedarik zinciri süreçlerinde olduğunu söyleyebiliriz. Buradaki kararlarımızı destekleyecek yardımcılarımızdan birisi de verilerdir.  Bu nedenle veri analitiği, lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde karar alma süreçlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

Doğru verilerle desteklenen stratejik kararlar operasyonel verimliliği artırır, maliyetleri düşürür ve rekabet avantajı sağlar. 

Aşağıda lojistik ve tedarik zinciri süreçlerinde veri analitiğini etkili kullanmanın bazı yolları yer almaktadır:

  1. Talep Tahmini: Nicel ve  nitel tahmin yöntemleri kullanılarak gelecekteki talep miktarları tahmin edilmelidir. Bu stok seviyesinin optimize etmenizi ve stok maliyetini düşürmenizi sağlayacaktır. 
  2. Rota Optimizasyonu: Nakliye süreçleri çok bilinmeyenli denklemdir. Her aracın kapasitesi, her noktaya gidebilecek araçlar, her semtteki pazar vb. pek çok değişkeni bünyesinde barındırır. Nakliye süreçlerindeki optimizasyon yakıt maliyetlerinin düşmesini, teslimat sürelerinin kısalmasını ve müşteri memnuniyetinin artmasını sağlayacaktır. Anlaşmanı itibariyle bu maliyetler tedarikçinizde olsa bile aslında tedarikçinize onun bedelini siz ödüyorsunuz. 
  3. Performans İzleme: Operasyonun veriler ile gerçek zamanlı izlenmesi potansiyel sorunların erken fark edilmesini ve sorunlara proaktif çözümler üretilmesini sağlayacaktır. KPI’ların doğru belirlenmesi, takip edilmesi ve iyileştirme çalışmalarında kullanılması tedarik zinciri yönetiminde kritik öneme sahiptir. 
  4. Tedarik Zinciri Görünürlüğü: Tedarik zinciri yönetiminde her adımda veri toplanması ve izlenmesi tedarik zincirinin tamamında şeffaflık sağlar. Bu da daha hızlı ve bilinçli karar almayı mümkün kılar. 

💡 Sonuç: Lojistik ve tedarik zinciri süreçlerinde veri analitiğinin kullanımı, doğru ve zamanında karar almayı mümkün kılmaktadır. 

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>