💼🔗 Tedarik Zinciri: En Zayıf Halka Kadar Güçlüsün 🔗💼

Tedarik zincirinin gücü, en zayıf halkası ile ölçülür. Bu gerçek, iki farklı olayla bir kez daha gözler önüne serildi: Bir kozmetik firmasının ürünleri ile Lübnan’daki patlayan çağrı cihazları.

Bunlardan birisi bir kolonya firmasının ürünlerinin tehlikeli madde olduğu gerekçesiyle toplatılması olayıydı. Olay, Mart 2022’de Avrupa Birliği tarafından yasaklanan bir maddenin kullanılmasıydı. Buna bağlı olarak Türkiye’de satış yapan amazon.com sitesi bu ürünleri satın alan tüketicilere e-posta göndererek ürünleri iade etmelerini istedi. Firma açıklamasında Mart 2022’den sonra ürünün satışını durdurduğunu söyledi, ancak o zamana kadar üretilmiş ve hali hazırda pazarda bulunan ürünlerle ilgili olarak ne yaptığını belirtmedi. 

Tedarik zincirinde izlenebilirlik çok önemlidir. Herhangi bir anda ürününüzle ilgili olarak bir sıkıntı çıktığı zaman, hangi ürününüzün nerede olduğunu bilmeniz gerekir. Uç bir örnek olacak ama bir üretim bandına bir vardiyada zehirli sabotaj olduğunun tespiti durumunda saatler içinde ilgili ürünlerin hangi depolarda ya da müşterilerde olduğunun tespit edilip tüketiminin durdurulması gerekmektedir.

Buradaki kolonya firmasının da böyle bir durumda firmanın açıklamasının “satışı durduruldu” yerine “söz konusu hammaddenin kullanıldığı partiler tespit edildi ve geri toplatıldı.” olması gerekirdi. 

Bir diğer konu da Lübnan’da Hizbullah tarafından kullanılan çağrı cihazlarının İsrail tarafından patlatılması olayıydı. Söz konusu olayla ilgili farklı teoriler ortaya atılmakla birlikte hepsinin ortak noktası tedarik süreci güvenliğidir. İsrail’in üretim aşamasında ya da tedarik aşamasında cihazlara müdahale ettiği tahmin ediliyor. Bu durum, güvenli olmayan tedarik süreçlerinin yol açabileceği ciddi sonuçları ortaya koyuyor. Böylesi riskleri bertaraf etmek için, tedarik zincirinin her aşamasında güvenlik ve kontrol sağlanmalı, yerli üretim imkânları değerlendirilmelidir.

Birbirinden tamamen farklı gözüken bu iki örnek, tedarik zincirinde güvenirlik, izlenebilirlik ve şeffaflık gibi unsurların ne kadar hayati olduğunu gösteriyor. Bir şirket, ürünlerinin hangi aşamada, hangi koşullarda üretildiğini, dağıtıldığını ve tüketiciye ulaştırıldığını an be an takip edebilmelidir. Tedarik zincirini izlenebilir ve güvenilir hale getiren firmalar, hem kendi itibarlarını koruyacak hem de müşterilerine daha güvenli bir ticaret ortamı sunacaklardır.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>